Steelgitar

Vil du teste et steelgitarkurs jeg har laget? Besøk steelgitarkurs.

Steelgitar kjennetegnes ved at man har høyt hevede strenger og spiller med et stål istedet for fingre som trykker ned strengene mot bånd. Steelgitarer kommer i mange fasonger og har mange nære og fjerne slektninger. Noen ulike er for eksempel: pedalsteel, lap steel, dobro, weissenborn.

Pedalsteel: står på fire bein og har mekaniske pedaler koblet til strengene slik at de kan heves og senkes. Opp eller ned inntil en liten ters er vanlig. Pedalene er enten på gulvet og trykkes på, eller henger under steelgitaren og betjenes av knær/lår sidelengs mot høyre eller venstre.

cropped-IMG_0610.jpg

Lapsteel: ligger som regel på fanget til musikeren (lap) eller står på bein. Felles er at de ikke har pedaler, men en fast stemming. Derfor har man gjerne ulike lapsteeler flere halser som her på min Triple-8 Fender Stringmaster (bildet under). Altså tre halser med 8 strenger på hver. Stemt i henholdsvis E13, C6/A7 og D9.

P1000866

Dobro eller resonatorgitar: akustisk steelgitar med en metallmembran (resonator) som vibrerer og som forsterker strengenes vibrasjon. Har mye lyd akustisk og noe nasal eller metallisk klang. På bildet under ser du min dobro til høyre. Navnet Dobro kommer fra brødrene Dopyera som oppfant av metallresonatoren. Les mer her. Dobro er i dag et merkenavn. Det riktige navnet på instrumentet er egentlig resonatorgitar. Disse kommer både i «squareneck» (høye strenger må spiller med stål) og «roundneck» (lave strenger og bånd som vanlig gitar), utgaver.

IMG_0252

Weissenborn: akustisk steelgitar som er mer som en kassegitar enn dobro. Trelokk og hul hals gjør så den låter mer som en gitar med slide. Strengene er hevet slik at man spiller med stål som på en steelgitar.

weissenborn